Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

12.05.2010

"NDLAs endelikt" i 2022

Einar Bergs "visjon" for NDLA, i en ikke alt for fjern fremtid. Både en humoristisk kommentar, og et eksempel på en remiks. Den synliggjør også hvordan modaliteten tekst dominerer på selve innholdssiden, mens lyd og bilder fungerer som stemingsskaper.

Ulike versjoner av denne scenen fra Der Untergang, der Bruno Ganz spiller Hitler, har blitt brukt i mange parodier på nettet (f eks denne om prisingen av Nikon D3x - moro for oss kameranerder).


video

Via mellom linjene

Dette er en vri på sjangeren "fansubbing", som har fått et oppsving med enkelt teksting på YouTube. Det finnes også dedikerte nettsteder med undertekster til hele filmer, men det er en annen sak.

I tilfellet Der Untergang har filmselskapet sett seg lei på alle parodiene, men ifølge en artikkel i Dagbladet fungerer det ikke alltid så bra å motsette seg denne formen for kreative ytringer.

Dette har ikke gått upåaktet hen. Selv om Content ID-fjerning av klipp ikke er noen ny ting for YouTube (bare prøv å finne uautoriserte «Saturday Night Live»-klipp på tjenesten, for eksempel) opplevdes det usedvanlig brutalt å plutselig se samtlige av de kreative Hitler-remixene forsvinne.

Dessuten var det uforståelig. Memet hadde skapt ny blest rundt en seks år gammel europeisk film som i internasjonal målestokk anses som relativt smal, og kan sånn sett kalles en av tidens mest vellykkede virale markedsføringskampanjer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates