Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

10.11.2010

Stuxnet - verdens mest avanserte virus

Stuxnet er et virus som er skreddersydd for angrep på to av Siemens’ prosess- og kontrollsystemer, kalt SCADA-systemer (Supervisory Control and Data Acquisition). Spredningen av slike virus begynner som en form for syndikering, men får deretter emergente trekk.

Stuxnet angrepet et enormt antall datamaskiner verden over, men vanlige brukere blir i liten grad påvirket. Angrepet rettes altså i stedet mot styringssystemet WinCC, levert av Siemens, som styrer alt fra pizzaovner til oljeplattformer, krafttilførsel og atomkraftverk.

New York Times – har lett etter (og delvis funnet) spor av at USA og/eller Israel kan være opprinnelseslandet bak Stuxnet-ormen. Denne mistanken er for mange styrket gjennom referanser til den bibelske fortellingen om dronning Esther, hvor jødene på nådeløst vis slår tilbake mot perserne før disse rakk å gjennomføre sin hemmelige plan om å utrydde alle jødene i Persia

I slutten av august kom det fram for første gang at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) hadde oppdaget målrettede Stuxnet-angrep mot interne prosess- og kontrollsystemer her til lands. Disse sørger for grunnleggende funksjoner i dagliglivet som strøm- og vannforsyning.

Det er normalt at datanettverk i store bedrifter og organisasjoner ligger flere måneder bak Microsofts oppdateringssyklus, skriver sikkerhetsmyndigheten. En del systemer i lukkede produksjonsnett oppdateres gjerne aldri, da man ikke har anledning til å ta ned systemene. Disse vil være utsatt for spesielt høy risiko, skrev NSM i sitt sikkerhetsvarsel.

Kilde: Teknisk Ukeblad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates