Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

15.03.2013

Drømmen om bloggrevolusjonen

Torbjørn Røe Isaksen skriver om da Time Magazine for første gang ville kåre Person of the Year gjennom nettavstemning. Dette var i 1998 og over halvparten av stemmene gikk til bryteren Mick Foley. Magasinet utropte i stedet president Bill Clinton og spesialetterforsker Kenneth Starr til årets personer. Det var siste gang Time spurte folket om råd gjennom nettet.

I 2006 var årets person i Time «You», deg og meg. Isaksen skrev om dette og sitere meg selv:

«Bloggen er herredømmefri. De beste bloggerne får flest lesere, uavhengig av om de er snekkere eller professorer i politisk teori. På nettet vinner de beste argumentene, og det mest leseverdige vinner frem uansett avsender.»

Heidi Nordby Lunde, alias Vampus, sa denne uken: Vi trodde vi skulle forandre verden. Det gjorde bloggen ikke. I dag domineres bloggosfæren av rosabloggere og motetips, underholdning og kommers. Og i offentligheten blir professor Frank Aarebrot fortsatt tusen ganger mer sitert enn alle Norges snekkere til sammen.

Isaksen konkluderer: Bloggen ble aldri den revolusjonen noen av oss trodde den skulle bli. Den politiske samtalen er ikke herredømmefri, heller ikke i internettets tid (bare forsøk å legge inn en kommentar på statsministerens Facebook-side). Men jeg tror at kommunikasjonskanalene tross alt likevel endrer politikken og den offentlige samtalen, og kanskje, bare kanskje, blir den demokratiske debatten tilgjengelig for flere enn før. 

Kilde: Morgenbladet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates