Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

27.12.2013

Vi føler oss overvåket

Et flertall av den norske befolkningen føler seg overvåket på internett. Det siste året har overvåking for alvor havnet i fokus, etter at Edward Snowden lekket dokumenter som viser at amerikanske myndigheter samler inn og analyserer enorme datamengder fra internett og mobilnettverk. Sammen med debatten om datalagringsdirektivet kan dette ha bidratt til at 60 prosent av de under 34 år, og 56 prosent av hele befolkningen svarer «ja» til om de føler seg overvåket på internett.

- Det er skremmende at så få forventer at det vises respekt for det de gjør privat. At et flertall av oss forventer at vi blir behandlet som de verste kriminelle – for det er dem vi bruker overvåking for å ta, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Hun frykter dette gjør at folk endrer oppførsel, og for eksempel ikke ringer etter hjelp til alkokutt før jul - fordi det kan bli registrert og noen kan finne ut av det.

Høyres Nikolai Astrup mener private aktørers overvåking i dag er et større problem enn statlig overvåking, men advokat og personvernforkjemper Jon Wessel-Aas mener begge deler er like ille.

- Informasjon er makt. Ingen bør ha for mye informasjon om andres person, uten personens samtykke, sier han.

- Når alle biler har SIM-kort integrert, gir det for eksempel mulighet til veiprising, og overvåking. Teknologi brukt til gode formål vil ofte i praksis åpne for stadig mer overvåking. Dette er en av fremtidens store debatter. Vår frihet og integritet kommer til å bli en mye større politisk sak enn i dag, sier Astrup.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates