Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

15.08.2014

Youtube-etterretningen

De siste årene har Eliot Higgins bygget et navn på å bruke Youtube, Facebook, Twitter, Wikipedia og Google Maps til å grave frem våpenrelaterte nyhetshistorier fra Syria uten å forlate stuen.

– I dag trenger man bare en blogger i Luhansk og et kamera for å avsløre at det russiske forsvarsdepartementet lyver. Det jeg driver med, er på mange måter etterretning, men for mediene.

Higgins hadde tidligere fylt fritiden med opp mot 36 timer lange dataspilløkter, men måtte finne en hobby som var mer kompatibel med barnepass. Løsningen ble å starte en blogg om alt fra News of the World-skandalen til den arabiske våren og borgerkrigen i Syria.

– Jeg oppdaget at forskjellige Youtube-kanaler postet klipp fra forskjellige deler av Syria, så jeg begynte å følge alle sammen, sier Higgins og legger nøkternt til at han i dag går gjennom mer enn 1000 syriske Youtube-kanaler hver dag. I fraværet av journalister på bakken har klippene blitt en uvurderlig kilde til innsikt i konflikten.

Siden våren 2012 har Higgins sett gjennom hundrevis av skuddvekslinger, propagandavideoer og bombeangrep på daglig basis. Klippene legges ut av sivilpersoner, jihadister på sponsorjakt og aktivister. Siden Higgins ikke snakker arabisk, ser han først og fremst på våpnene som brukes. Legger han merke til noe nytt, loggfører han det. Minareter, vanntanker, fjell og andre landemerker blir brukt i en omstendelig trianguleringsprosess for å sjekke lokasjoner opp mot satellittbilder og kart. Higgins er overrasket over at ikke flere benytter seg av den åpne informasjonen.

– Det er så utrolig mye kompleks informasjon fra konflikten som trenger verifisering. Journalister har ikke tid til det, så da blir folk som meg en slags informasjonsvoktere.

I ukene fremover håper Higgins å kunne jobbe på heltid med Bellingcat, en ny plattform for sivil etterforskning av store nyhetshendelser.

– Jeg vil bygge et miljø av informerte open source-etterforskere som kan samarbeide og gi informasjon videre i et format medier og organisasjoner kan bruke. Det er masse bra informasjon der ute, du må bare vite hvor du skal lete.

Kilde: DN.no via Tekst 2 null

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates