Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

23.09.2010

I hvilken grad har pressen makt

Sven Egil Omdal kommenterer Eirik Mosveens analyse av sin egen, VGs og statsministerens makt. Ifølge Mosveen er den formelle makten den reelle makten, alt annet er speil og selvhevdelse.

Omdal er helt enig med Eirik Mosveen i at pressen ikke er så mektig som vi pressefolk av og til innbiller oss. Og makten består ikke i hvor mye eller lite patos vi fyller våre førstesider og kommentarspalter med. Det hjelper ikke hvor høyt VG – eller Aftenbladet – slynger ut kravet om en statsråds avgang, hvis det ikke oppstår et bredere press, et som er kraftig nok til at de politiske vurderingene påvirkes.

VG utøver sin makt først og fremst i utvelgelsen av fakta og kilder – for hver sak som prioriteres, blir andre oversett eller valgt bort. Dernest i valg av fortolkningsramme; korrupsjon eller dårlig regelverk, dumhet eller svik?

Mosveen gikk for langt i kommentarene sine, og forsøker å komme unna med å devaluere sin egen betydning. Det minner om daværende sjefredaktør Andreas Norlands forsvar da VG ble saksøkt etter en artikkel om påståtte svakheter med Akers H3-rigger. I retten sa Norland at det er ingen som tar aviser av VGs type alvorlig. Det var feil den gang. Og det er feil nå.

Kilde: Journalisten.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates