Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

19.11.2010

"Samtalens tynne tråd"

Marit Slotnæs skriver om Facebooktyraniet i Morgenbladet:
Frykt for ensomhet og ønske om kontakt. Det er motivasjonen, skriver den britiske forfatteren Zadie Smith, som var student ved Harvard samtidig med Facebook-gründeren Mark Zuckerberg. Hva driver ham, spør hun etter å ha sett filmen The Social Network, som går på norske kinoer nå, hvis det ikke er penger og ikke sex?

I essayet «Generation Why?» reflekterer hun over forskjellen mellom seg selv, en kvinne på snart 40, de cirka ti år yngre medstudentene ved Harvard i 2003, og sine egne studenter ved samme institusjon i dag. Hun ender ved dette: Zuckerberg tar studenttilværelsen på kornet ved å lage et verktøy som effektivt møter lengselen etter å være som alle andre og bli likt. Den eneste grunnen til å være på Facebook er at alle andre er der. Facebook, skriver Smith, som logget seg av for godt etter to måneder, «er og blir den største distraksjonen fra arbeidet jeg noensinne har hatt. Og jeg elsket det.»

Du må være noen, skriver software-eksperten Jaron Lanier, før du kan dele deg selv. For Mark Zuckerberg, skriver Zadie Smith, er det å dele preferanser med alle andre og gjøre det samme som dem å være noen. Laniers bok You Are Not a Gadget (2010) er på mange måter en forfallshistorie: Fra nettet som et møtested for kreativ nerding på 1990-tallet, til et speil for personlighetsløse forbrukere på 2000-tallet.
Kilde Morgenbladet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates