Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null.

Boken kan leses i sin helhet på nett: tekst2null.infodesign.no mens "oppfølgeren" Digitale medier og materialitet kan bestilles her.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

13.01.2011

Selv Gerhardsen ble sliten, Voe

Enkelte «voksne» rosabloggere har gitt uttrykk for at så unge jenter som Voe ikke burde utsette seg for å blogge. De gir egentlig uttrykk for det samme som sies i det gamle ordtaket; «er du med på leken får du tåle steken». Men samtidig sier de at 15-åringer ikke kommer til å takle den tøffe tonen på nettet.

Uten å ta stilling til hvor mye en 15-åring bør tåle, skal man ikke ha lest mye debatter på nett før visse trekk faller på plass: Mange tør ikke kommentere under eget navn, men bruker alias. Det kan være mange gode grunner for det. Men ofte er det like slående at de som er anonyme er de som kommer med mest usakligheter og flest ukvemsord. Mange nettdebatter fremstår som internetts svar på gammeldagse dovegger; en verbal kloakk av både meninger og uttrykk. Når varianter av disse nettets kloakkstrømmer finner veien inn i rosabloggenes kommentarfelt kan det renne over. Men det finnes måter å få bukt med slikt på. Mer om det siden.

Forskjellen på rosabloggernes kommentarfelt og nettdebattene i norske nettaviser er at hos sistnevnte er det ofte politikk det handler om. Selv om debattene ofte vris til personlige karakteristikker ved politikere og andre maktmennesker. Hos rosabloggerne er det deres egne temaer (og personlighet) som kritiseres; klær, sminke, utseende etc. Men utsagnene er like illeluktende. Forskjellen er mottagers evne til å overse kritikken.

I en nyttårstale for noen år siden sa Gro (Harlem Brundtland, norsk statsminister) at «det er typisk norsk å være god». Et populært utsagn i tiden rundt OL på Lillehammer. At en sosialdemokratisk statsminister sier dette er et forsøk på å skjule det som er om ikke skapt av sosialdemokratisk ideologi så ihvertfall gitt næring av den: Misunnelse. Det er snarere typisk norsk å være misunnelig.
Kilde: Per Aage Pleym Christensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates