Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null.

Boken kan leses i sin helhet på nett: tekst2null.infodesign.no mens "oppfølgeren" Digitale medier og materialitet kan bestilles her.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

14.01.2011

Wikipedia er 10 år

Den 15. januar er Wikipedia 10 år. Grunnleggeren Jimmy Wales oppsummerer, og oppfordrer enda flere til å bidra.



Historien om Wikipedia vitner om et fantastisk prosjekt, som det er lett å glede seg med.

Suksessen er kommet gjennom frivillig arbeid, en skikkelig internasjonal dugnad, som har resultert i frie oppslagsverk på 270 språk. I alt 17 millioner artikler.

Både hjemme og på jobb har Wikipedia blitt den kilden som hyppigst sjekkes når det er noe en lurer på. Som oftest finner en et godt eller brukbart svar, og nesten alltid et sted å begynne videre leting etter informasjon. Hverdagen ville åpenbart blitt vanskeligere uten.

Wikipedia er en optimistisk fortelling om den tiden vi lever i, der rimelig tilgang til verktøy for innholdsproduksjon og tilnærmet gratis distribusjon har bragt med seg radikale forandringer i måten vi kommuniserer og tenker omkring informasjon. Det er disse drivkreftene Tekst 2 null handler om, og Wikipedia har mange ganger stått som det fremste eksemplet på hvordan informasjonsstrømmene endrer seg fra en-til-mange til mange-til-mange.

Formålet bør de fleste kunne stille seg bak, og ønske Wikipedia et langt liv i vår digitaliserte verden.

Solskinnshistorien kaster imidlertid også noen skygger, noe Store Norske Leksikon har fått føle. Også de måtte erkjenne at den kollektive modellen på mange måter er den sentraliserte overlegen, noe som førte til at også SNL åpnet for bidrag fra brukerne. Dette var ikke vellykket, også fordi SNL ikke maktet å forlate sin gamle forretningsmodell, og i mars 2010 var det slutt. Kulturdepartementet kan ikke støtte en enkeltaktør direkte, så videre drift av SNL er prisgitt Fritt Ord og Sparebankstiftelsen DnB NOR. I fortsettelsen vil de basere seg på en modell hvor universitetene, Norsk faglitterær forfatterforening og Nasjonalbibilioteket får ansvar for innholdssiden.

Forhåpentligvis vil dette føre til et at SNL og Wikipedia kan utfylle hverandre i fremtiden.

Det er også grunn til å berømme Wales for ikke å ha valgt den kommeriselle veien. På lignende vis som Tim Berners-Lee, oppfinneren av World Wide Web,  har Wales' prosjekt blitt en suksess, mye på grunn av det valget.
Wikipedia /../ er den femte mest besøkte siden på Internett. 400 millioner mennesker bruker nettstedet hver måned. /../ Det som er spesielt med denne frie encyklopedi, som nå har mer enn 17 millioner artikler på mer enn 270 språk, er at den nesten utelukkende er skrevet, redigert og selvstyrt av ulønnede frivillige. Alle de andre mest besøkte sidene er bedrifter verdt milliarder av dollar. Facebook, med bare 100 millioner flere brukere, er nå verdsatt til 50 milliarder amerikanske dollar, tilsvarende 295 milliarder norske kroner.
/../
Dersom Wikipedias hovedarkitekt, Jimmy Wales, hadde valgt å kommersialisere virksomheten, kunne han nå vært milliardær, som Facebooks Mark Zuckerberg. Å drive hele operasjonen som en frivillig organisasjon, spøker Wales, er både det dummeste og det smarteste han noen gang har gjort. Mer enn noen annen global gigantside på nettet avgir Wikipedia fremdeles den utopiske idealismen fra internettets tidlige og heroiske dager.
Kilde: JonblOGG & Dagbladet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates