Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

21.10.2011

Hva ville Nansen gjort på Facebook?

Hva ville Fridjof Nansen gjort, om han hadde epost, Facebook, Skype etc.. ? Spørsmålet blir relevant i forbindelse med publiseringen av Nansens private nakenbilder.

Vi skriver om selvfremstilling i Tekst 2 null, da med utgangspunkt i hvordan ungdom ønsker å fremstille seg selv på nettet. Nansens bilder gir på noen måter en interessant historisk parallell, dvs han holdt seg innenfor privatsfæren, noe som på mange måter er vanskeligere i dag.

Historien om at Fridtjof Nansen som 67-åring sendte nakenbilder av seg i brev til sin 37 år gamle flamme, Brenda Ueland, er noe de fleste med interesse for Nansen har visst i noen år. Bildene hadde færre sett, før Aftenposten publiserte noen av dem sist lørdag. /../ Utgivelsen av boken Nansens siste kjærlighet, som ifølge Aftenpostens optimistiske overskrift «kan bli omstridt», reiser flere interessante spørsmål om skillet mellom offentlig og privat, om biografisjangeren og om presseetikk.
/../
I 2011 er det vel egentlig bare Facebook som kan bli sjokkert av nakenhet. Aftenpostens artikkel ble raskt fjernet fra avisens Facebook-side fordi nakenhet eller annet av seksuell karakter er i strid med nettstedets regler. Ansvarlighet i alle ledd, altså.

Intimitet på avveie er alltid potensielt pinlig, men det er vanskelig å se at Nansen skulle trenge beskyttelse mot seg selv. Med selvutløser og eget fremkallingsutstyr har Nansen full kontroll over situasjonen, og poserer i kjent stil. I brevene til Brenda Ueland gir han uttrykk for at han virkelig ønsker å blottstille seg. Å kle seg kroppslig og sjelelig naken for sin elskede, er imidlertid vanskeligere og mer krevende enn man tror. Kanskje er det derfor Nansen lar være å ta nye bilder seg selv, men sender noen som er tatt tidligere, som han er stolt av.


Morgenbladet.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates