- Digitaliseringen endrer vårt samfunn fundamentalt. Vi ønsker å gi et mest mulig konkret bilde av personvernsituasjonen for Ola og Kari Nordmann, og hvilke nye utfordringer vi ser fremover i tid, sa direktørene Bjørn Erik Thon i Datatilsynet, og Tore Tennøe i Teknologirådet.
Sentrale spørsmål i rapporten og seminaret var: Hvor blir det de store mengder personlig informasjon som frigis hver dag, og hvem har tilgang? Nærmer vi oss et overvåkingssamfunn eller er vi allerede er der. Er det slik, eller finnes det lyspunkter? Og hvor er vi på vei?
Les rapporten her.
Utvalgte høydepunkter fra undersøkelsen:
- Sosiale medier: Mange over 60 år bruker Facebook. De leser brukervilkårene – men gjør ikke endringer i personverninnstillingene. Hos ungdommen er det motsatt.
- Undervegs: Folk tror politiet overvåker langt mer enn de gjør, og få vet at opplysningene fra bompengepasseringen lagres i 10 år.
- Arbeidsliv: 40 prosent kameraovervåket i eller utenfor sitt arbeidssted – i snitt – men blant dem med grunnskole som høyeste utdanning er taller 77 %.
- Droner: Positiv holdning til bruk av droner i politi og redning (over 90 prosent positiv). Negativ holdning til bruk av droner i bransjer som eiendomsmegling og media - der det brukes mest i dag.
- Helse: 11 % av de som bruker helserelaterte applikasjoner deler informasjonen med helse- personell. Imidlertid sier 40 prosent at de kan tenke seg å gjøre det.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar