Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

30.01.2013

Tok temperaturen på personvernet

28. januar var den internasjonale personverndagen. I den forbindelse presenterte Teknologirådet og Datatilsynet en rapport om tilstand og trender for personvernet 2013.

- Digitaliseringen endrer vårt samfunn fundamentalt. Vi ønsker å gi et mest mulig konkret bilde av personvernsituasjonen for Ola og Kari Nordmann, og hvilke nye utfordringer vi ser fremover i tid, sa direktørene Bjørn Erik Thon i Datatilsynet, og Tore Tennøe i Teknologirådet.

Sentrale spørsmål i rapporten og seminaret var: Hvor blir det de store mengder personlig informasjon som frigis hver dag, og hvem har tilgang? Nærmer vi oss et overvåkingssamfunn eller er vi allerede er der. Er det slik, eller finnes det lyspunkter? Og hvor er vi på vei?

Les rapporten her.

Utvalgte høydepunkter fra undersøkelsen:
  • Sosiale medier: Mange over 60 år bruker Facebook. De leser brukervilkårene – men gjør ikke endringer i personverninnstillingene. Hos ungdommen er det motsatt.
  • Undervegs: Folk tror politiet overvåker langt mer enn de gjør, og få vet at opplysningene fra bompengepasseringen lagres i 10 år.
  • Arbeidsliv: 40 prosent kameraovervåket i eller utenfor sitt arbeidssted – i snitt – men blant dem med grunnskole som høyeste utdanning er taller 77 %.
  • Droner: Positiv holdning til bruk av droner i politi og redning (over 90 prosent positiv). Negativ holdning til bruk av droner i bransjer som eiendomsmegling og media - der det brukes mest i dag.
  • Helse: 11 % av de som bruker helserelaterte applikasjoner deler informasjonen med helse- personell. Imidlertid sier 40 prosent at de kan tenke seg å gjøre det.
Kilde: Teknologirådet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates