Vi bruker Nine Inch Nails som eksempel i boka. Mannen bak, Trent Reznor, deler musikken sin og inviterer til gjenbruk på remix.nin.com |
Etter 10 år med digitalisering av musikk har den gjennomsnittlige musiker hatt en inntektsvekst på 66%. De eneste som taper på digital musikk, er de tradisjonelle plateselskapene. Det viser en masterstudie utført av Siviløkonomstudentene Richard Bjerkøe og Anders Sørbo ved Handelshøyskolen BI.
Masteroppgaven "The Norwegian Music Industry in the Age of Digitalization" viser at musikernes inntektsvekst skyldes økte inntekter fra konserter, vederlag og støtteordninger fra staten fra 1999 til 2009, mens selve platesalget er halvert i samme periode. Fallet i platesalget spiller imidlertid mindre rolle for den enkelte musiker, siden de får i gjennomsnitt kun 15% av det, mens de får i gjennomsnitt 50% fra konserter og 80% fra innsamlede vederlag.
- I de intervjuene vi har gjort med en rekke musikere og musikkprodusenter forteller musikere at de taper stort på digitaliseringen, mens tallene viser at det er plateselskapene, ikke musikerne, som taper sier Bjerkøe og Sørbo.
- Fallet i platesalg betyr også at plateselskapene mister betydning som lanseringsvei for nye artister, samt at innspilte plater i større grad blir et "visittkort" - en reklamemulighet - for å trekke publikum til konserter.
Espen Andersen er veileder for oppgaven og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. Han mener konklusjonen for musikere er at man i større grad må regne med å tjene sine penger ved konserter og ved å bli spilt på radio, TV og Internett-baserte streamingtjenester. Musikerne må også i større grad ta ansvar for sin egen markedsføring. Plateselskapene ser ut til å gå en usikker fremtid i møte og vil måtte redefinere sin rolle innen musikkbransjen.
Fakta:
- Inntekter fra konserter har økt i snitt 136% fra 1999 til 2009
- Vederlag fraTONO, Gramo og lignende har økt 108% fra 1999 til 2009
- Støtteordninger fra staten har økt 154% fra 1999 til 2009
- Antall aktive artister har økt med ca. 28% i samme periode
- Alle tall er inflasjonsjustert
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar