Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null.

Boken kan leses i sin helhet på nett: tekst2null.infodesign.no mens "oppfølgeren" Digitale medier og materialitet kan bestilles her.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

09.08.2011

Kommentarfelt, farvel?

Anonymitet ble sett på som et av de største godene internett hadde å tilby da datamaskiner og modemer ble allemannseie på 90-tallet.

Nå har anonyme diskusjonsforum på internett, særlig hos nettaviser, blitt drivhus for hatefulle, til tider voldsforherligende utsagn, om alt fra standupkomikere til statsministre. Ukene etter terrorangrepet 22. juli har også vist hvor farlig det tilsynelatende kan være å ha muligheten til å skjule seg bak et påtatt navn slik at man kan uttale seg uten noen former for sosiale sanksjoner. Flere begynner å spørre seg hva anonymiteten på internett egentlig har gjort med oss?

Men er løsningen noe så enkelt som å få alle til å bruke sine egentlige navn? Astrofysiker, mediedebattant og forfatter Eirik Newth mener denne løsningen blir for lettvint.

- Koplingen mellom ekstreme utsagn og anonymitet er altfor enkel. På visse typer fora får man riktignok raskt en dårlig debattkultur, men på andre blogger og nettsteder kan man ha gode debatter, selv om brukerne er anonyme, sier Newth.

- Å gjøre slutt på anonymiteten vil ikke løse problemet. Folk sier de villeste ting selv under fullt navn.

- Avisenes oppdrag er å skape «å faen-øyeblikk», noe de også lykkes med, og så vil brukerne deres ventilere sitt sinne og frustrasjon, sier han.

Newth mener at nettavisene har skapt en negativ spiral i sine debattforum. De har ikke vært i stand til å dyrke fram et godt nettsamfunn.

Kilde: Klassekampen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates