Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

21.11.2011

Digital Dommedag for Nettby

Hvordan var det før Facebook? Jo, det var jo til og med noen norske forløpere. Faktisk var det digitale nettsamfunn som var større enn noen norsk by.

Nettby var, som navnet sier, en by på nettet. Gjennom fire år var tjenesten det dominerende nettsamfunnet for ungdom i Norge, en enestående spennende digital by som på det meste hadde 840.000 innbyggere. Syv av ti ungdommer i Norge var medlem, og ser vi bort fra Oslo og Bergen var så godt som alle tenåringer i Norge med.

Her delte ungdom tanker, erfaringer, egne nyheter bilder, musikk, ja kort sagt alt. Resultatet er et unikt digitalt tidsbilde formidlet gjennom svimlende 600 millioner meldinger og bilder.

Et nettsamfunn er som en fest. Er lokalet tomt, snur folk i døra. Er de riktige menneskene tilstede ryktes det raskt, og festen fylles opp. Ved firetiden er det ikke annet tilbake enn tomflasker, veltede stoler og en håndfull fulle kranglevorne fyrer det ikke ble noe på.

Dit var vi kommet med Nettby høsten 2010, og vi i VG besluttet å stenge døra for godt.

Når jeg nå sitter med fingeren på knappen som kan utslette Nettby, er det fordi vi har fått brev fra Datatilsynets jurister. Så lenge Nettby var åpen for alle å lese, var det lovlig å lagre informasjonen. Nå som vi har stengt maskinene og ingen lenger har tilgang, så er det ulovlig. Kanskje ikke helt enkelt å forstå, men Datatilsynets oppgave og utgangspunkt er greit: Det skal sikre at personlig og sensitivt materiale ikke kommer på avveie eller blir misbrukt.

Så da er det vel bare å slette?


Kilde: VG Nett

Datatilsynet er i disse dager i ferd med å begå vandalisme med personvernet i hånd når de krever sletting av VGs Nettby, skriver Jens Barland på Journalisten.no.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates