Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

11.06.2013

- Det er mulig å lage et totalovervåket samfunn

Amerikanske myndigheter skaffet seg daglige oppdateringer om alle mobilsamtaler på nettet til giganten Verizon, og hevdes å ha fri tilgang til data fra store internettgiganter som Google, Microsoft og Facebook. Dette er ingredienser i avsløringene som nå rulles opp i USA.

Avsløringene overrasker ikke Joakim Hammerlin, som underviser ved Nansenskolen, og har skrevet bøkene ”Terror og demokrati” og ”Terrorindustrien”. For dette er noe som har utviklet seg over de siste 15 årene.

Ifølge Hammerlin handler dette om en teknologisering av overvåkningen, en overgang fra ”HUMINT” (human intelligence) til ”SIGINT” (signals intelligence). Den første store avsløringene om ”SIGINT” skjedde i 2002, da Bush-administrasjonen ville innføre et program de kalte ”Total Information Awareness”. Som navnet tilsier var målet ganske vidtgripende – man skulle samle inn alt, for å unngå et nytt 11. september-angrep.

At dette i det hele tatt var mulig å tenke seg, skyldes at vi omgir oss med stadig flere sensorer og digital kommunikasjon, og at nye verktøy gjør det mulig for maskiner å analysere enorme mengder data.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates