Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

10.06.2013

Ikke lenger konsesjonsplikt for å overvåke fildeling

I april vedtok Stortinget den nye åndsverkloven. Loven åpner blant annet for at tilgangen til enkelte nettsider kan sperres, pluss at den gjør det mye lettere å avsløre fildelere.

1. juli trer den nye loven i kraft. Den gjør at de som sitter på rettigheter til filmer, bøker, spill og musikk får mye større muligheter til å overvåke fildelerne. Det vil også være mange flere enn tidligere som har mulighet til å drive denne overvåkingen.

Frem til nå har det vært en konsesjonsplikt for dem driver med overvåking av fildelerne. Men i et drøyt år har det ikke vært noen som har hatt konsesjon. Da har det i praksis vært fritt frem for å laste ned, og laste opp - hvor mye en vil.

Men med den nye loven holder det å sende melding til Datatilsynet, og så kan rettighetshaverne lagre IP-adressene til brukere som de mener å ha brutt opphavsretten. IP-adressen er et tall som kan kobles til hvilken datamaskin eller hvilket nettverk som for eksempel har drevet ulovlig fildeling.

Kilde: Aftenposten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates