Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

07.06.2013

- Overvåking er et demokratisk problem

Det er avisene Washington Post og The Guardian som har framlagt det som skal være bevis for at ni store nettselskaper har gitt amerikansk etterretning direkte tilgang til informasjon, noe de ni selskapene avviser.

– Dokumentasjonen virker ganske solid og overbevisende. Men det kommer klare, utvetydige dementier fra selskapene som er nevnt. Dette er påstand mot påstand, men dokumentasjonen er så solid at jeg langt på vei er overbevist om at dette kan være et reelt program for innsamling av etterretningsdata, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Han ser flere problemer knyttet til denne typen overvåking. Ett er det «falskt positive», nemlig at analyseprogrammene finner fram til mønster som ikke egentlig er mønster.

– La oss si at du kjøper bruktbil av en som er mistenkt for å drive med terrorisme, og det går mange meldinger fram og tilbake. Så tenker maskinen: «Bil sikkert et kodenavn for bombe. Så dette er en samtale om overlevering av bombe til en terrorhandling». Så blir du også utsatt for tvangsmidler som det egentlig ikke er noen grunn til å utsette deg for, forteller IT-forskeren.

Kilde: DN.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates