Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null. Eksemplene er ordnet kapittelvis i menyen nede til høyre.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

10.08.2013

Avlyser nettrevolusjon

- Pressestøtte er absolutt vitalt, sier Natalie Fenton, medieprofessor ved Goldsmiths University i London, til Klassekampen. Som én av 300 internasjonale forskere skal Fenton presentere ny forskning på den store norske mediekonferansen Normedia denne uka. Temaet for konferansen er demokrati og ytringsfrihet.

Konsekvensene av journalistikken i nye medier er alvorlige, ifølge Fentons studier. Ikke bare for framtidas nyheter, men også for demokratiet.

- Statsstøttede medier er absolutt avgjørende, fordi internett gradvis blir mer dominert av de store medieselskapene. De kan betale folk på daglig basis for å befolke de digitale rommene, og de vil automatisk overdøve mindre aktører, sier Fenton.

I en tid med store teknologiske og økonomiske endringer, er tradisjonelle medier fortsatt dominerende.

- Mediepublikummet henter fremdeles mesteparten av nyhetene gjennom tradisjonelle medier som aviser og kringkasting, selv om det er fra nettet. Selv i vår digitale tidsalder får folk bare en veldig liten mengde nyheter fra alternative kilder, sier hun.

Når de største aktørene dominerer i både nye og gamle medier, blir innholdet ideologisk ensrettet, ifølge forskeren.

- Nettet er fortsatt dominert av de konvensjonelle stemmene. Det er selvfølgelig en overflod av stemmer på nett, men de strever med å komme ut av klyngen, bli hørt og vinne tillit. Så de gamle nyhetsformene forblir viktige. Nettopp derfor er det viktig å bevare mangfoldet av gamle mediekanaler.

Kilde: Klassekampen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates