Her finner du materiale som omtales i, eller er relevant for tema som tas opp i boka Tekst 2 null.

Boken kan leses i sin helhet på nett: tekst2null.infodesign.no mens "oppfølgeren" Digitale medier og materialitet kan bestilles her.

Les mer om boka på disse sidene og hos Universitetsforlaget

02.08.2013

Selfie - selvportrettet i mobiltelefonens tid

Faksimile: Flickr
Det første fotografiske selvportrettet ble tatt i 1839, men det var ikke før i 2005 at man snakket om «selfies». Selfies er selvportretter tatt med et mobilkamera. Den første til å ta i bruk uttrykket selfie, skal ha vært fotograf og forfatter Jim Krause som i fotoboken «Photo Idea Index».

To år senere opprettes en gruppe som heter «selfie shots» på bildedelingsnettstedet Flickr, der selfien ble beskrevet som et fotografi man har tatt av seg selv med armen strukket ut, men som ikke må forveksles med et selvportrett tatt i et speil. Da man mellom år 2005 og 2008 skulle ha profil på MySpace, ble det tatt så dårlige digitalkamerabilder at man fikk uttrykket «MySpace-pic»: selvportrettet som var tatt med blitz i et speil, ofte på do, gjerne med litt kløft eller åpen skjorte.

Instagram har tatt selfien til nye høyder. På kort tid fikk bildedelingstjenesten over hundre millioner brukere, og ble starten på en ny selfie-epoke. Spesielt kjendiser har grepet mulighetene. Nå kan de bli så pene de bare gidder på selfies – i motsetning til på paparazzibildene.

Kilde: DN.no via Dimag.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates